Viatge a la Gran Bretanya. Bath


Bath és, igual que York, una ciutat anglesa amb un munt d'elements atractius pel turista però que queda eclipsada moltes vegades per Londres. Val molt la pena, però, passar-hi un parell de dies i passejar pels seus carrers on el temps sembla haver-se aturat en l'època de la Regència, i imaginar-se que pels seus carrers un pot creuar-se a Jane Austen.

Bath té eminentment tres atractius: un de tipus arquitectònic (les seves cases d'estil neoclàssic del Royal Crescent i del Circus), un de tipus històric (les seves impressionants termes romanes) i un tercer de tipus literari (el fet que fos la ciutat on Jane Austen va viure part del seu temps i on passa part de l'acció de les novel·les Persuasion i Northanger Abbey).

Vam arribar a Bath a l'hora de dinar, i després de fer check-in al nostre hotel (un B&B petit a tocar de l'estació), i sobreviure a l'infern que és aparcar a Bath (és impossible fer-ho gratuïtament, desenganyeu-vos), vam decidir fer la nostra primera parada a les termes romanes. Bath, de fet, va ser fundada en època romana per la importància del seu manantial d'aigües termals, considerat sagrat en aquella època, i aquest atractiu ha estat un dels eixos per al seu creixement. Per a les classes altes angleses, anar a Bath era sinònim d'anar a prendre les aigües (l'aigua del manantial es pot beure, a més de banyar-se, i es considera que té propietats curatives).

Les termes romanes, al costat d'on s'aixeca The Pump Room (la sala on històricament els rics anaven a beure l'aigua curativa, i on avui encara es pot fer acompanyant l'experiència d'un menjar i de música en directe), són una visita imprescindible si aneu a Bath. Per una banda, és l'única forma de passejar per l'edifici que en l'època de la Regència es va construir al voltant de les termes romanes, un mirador insipirat en l'art romà, però, al mateix temps, és una oportunitat per descobrir un dels museus més interessants del món romà. A Bath, despleguen totes les tecnologies i la imaginació museística per explicar-te què són les termes romanes de Bath, per conduir-te per les seves ruïnes subterrànies i per les seves principals restes, per recrear-te els seus usuaris i els seus costums (inclòs el llançament de malediccions als que els havien robat la roba al vestuari) i tot un seguit de curiositats. La visita, això sí, és llarga, però, afortunadament, a l'estiu (juliol i agost) les termes obren fins tard, acompanyant les darreres hores de la visita amb llums de gas.

El nostre segon dia a Bath el vam començar pel Jane Austen Centre: es tracta d'una casa típica d'època de la Regència, a uns quants números d'on va viure de fet Jane Austen, i on se centren en explicar curiositats de l'època i de les novel·les que Austen va situar a la ciutat (cap d'elles les va escriure allà, ja que Bath no la inspirava com a escriptora). La visita comença amb una xerrada sobre la vida de Jane Austen i la seva estada a Bath, i inclou un audiovisual sobre les dues novel·les situades a la ciutat. Si us agrada l'escriptora, és una visita interessant.

Tot seguit, vam anar a un dels escenaris de molts dels balls de les novel·les d'Austen: The Assembly Room, on ens vam poder meravellar amb la decoració de la sala. La resta del matí el vam dedicar a passejar pels agradables carrers de la ciutat i, després de fer un mos ràpid a un saló de tè, vam apuntar-nos a una visita guiada. Una de les parts bones de Bath és que cada dia organitzen visites guiades gratuïtes des de la porta de The Pump Room, i diversos voluntaris t'expliquen la història i les curiositats de la ciutat.

Mentre el sol es ponia, va ser l'oportunitat de tornar a passejar per dos dels punts més interessants de l'arquitectura de Bath: Royal Crescent i The Circus, dos llocs on el temps sembla haver-se aturat.



1 comentari:

Eutrapèlia ha dit...

Uau, l'estiu passat vaig fer aquest viatge aprofitant que anava a visitar el meu xicot al sud d'Anglaterra: Bath, Tintagen, vaig llegint...